Pro výrobu vína používáme převážně hrozny z našich vinic obhospodařovaných v integrované produkci. Jejich průměrné stáří je 22 let. Dbáme na šetrné zpracování a selekci pouze zdravých vyzrálých hroznů. Mošt necháváme zakvasit vlastními kvasinkami, abychom zachovali přirozené aroma jednotlivých odrůd. Bílá a růžová vína vyrábíme tak, že rmut lisujeme několik hodin po rozemletí, aby se do moštu nevyluhovalo příliš mnoho tříslovin a výsledné víno bylo svěží a lehké. Vína s vyšším zbytkovým cukrem zrají v nerezových tancích, sušší vína necháváme zrát v dubových sudech. Červená vína vyrábíme metodou otevřené macerace a také následným zráním v sudech.
Sladké víno z viniční trati Bergrus
Hibernal je PIWI odrůda německého původu s bujnějším růstem. Víno z této odrůdy je jemně aromatické a má charakter ryzlinku rýnského, jehož je křížencem. Výrazněji jsou cítit zralé broskve a lipový květ, případně grapefruit či jiné citrusy.
Polosladké víno z viniční trati U Spálené hospody
Müller Thurgau je také německá odrůda, která vznikla křížením Ryzlinku rýnského. Ve víně je patrná jemná muškátová chuť a typický je i nižší obsah kyselin. Víno z plně zralých hroznů se vyznačuje vůní broskví a meruněk, některé ročníky mohou mít až sauvignonové tóny.
Polosladké víno z viniční trati Bergrus
Pálava je ryze česká odrůda vzniklá křížením Tramínu červeného a Müller Thurgau. Byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou ve Šlechtitelské stanici vinařské Velké Pavlovice a ve Šlechtitelské stanici vinařské Perná. Víno této odrůdy je jemně kořenité, vyznačuje se lehkým tramínovým aroma a vůní čajové růže. Klon, který je vysazen u nás, je charakteristický také vůní zralých meruněk a lučního kvítí.
Suché víno z viniční trati Purmice
Ryzlink vlašský je starobylá odrůda pocházející pravděpodobně z Itálie nebo Francie. Na Moravě se začala vysazovat kolem roku 1900. Víno Ryzlinku vlašského bývá plné a aromatické. Ve vůni je nejdříve patrné jablko, které přechází do vůně angreštu a lučních květin. Plně vyzrálé hrozny mají vůni až medovou a v chuti jsou cítit oříšky. Pro tuto odrůdu je typický vyšší obsah kyselin.
Suché víno z viniční trati Goldhamer
Veltlínské zelené pochází pravděpodobně z Rakouska. U nás je odrůda jednou z nejrozšířenějších. Víno této odrůdy je kořenité s jemným muškátovým aroma. Ve vůni je nejprve cítit zelený pepř a lipový květ, později se objevuje zelené jablko, které je patrné i v chuti Veltlínského zeleného.
Polosladké víno z viniční trati Bergrus
Zweigeltrebe je rakouská moštová odrůda vzniklá křížením Svatovavřineckého a Frankovky. Růžové víno této odrůdy má svěží malinově růžovou barvu. Ve vůni i v chuti jsou typické tóny lesního ovoce, především lesních jahod a malin, které přechází až do tónů zralých třešní.
Polosuché víno z viniční trati Bergrus
Cabernet Sauvignon je původem francouzská moštová odrůda vzniklá náhodným křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon. Víno této odrůdy je tělnaté, v chuti i vůni jsou typické tóny ostružin a černého rybízu, v závěru je patrné cedrové dřevo. V některých ročnících se víno vyznačuje i vůní fialek.
Polosuché víno z viniční trati Goldhamer
Modrý Portugal je starobylá evropská odrůda s nejasným původem. Do Česka se dostala z Rakouska počátkem 19. století. Víno je lehčí a má temně rubínovou barvu. Ve vůni jsou nejvíce zastoupeny třešně a květinové tóny.
Polosuché víno z viniční trati Bergrus
Zweigeltrebe je rakouská moštová odrůda vzniklá křížením Svatovavřineckého a Frankovky. Červené víno z hroznů této odrůdy je plné, granátově červené barvy s výraznou tříslovinou. Ve vůni jsou nejvíce patrné tóny ostružin a višní, popřípadě borůvek. V některých ročnících je snadno postřehnutelná vanilka.
Oldřich Janků
Majitel vinařství
+420 603 820 952
Aneta Janků
E-mailová komunikace
a.janku@vinarstvijanku.cz